Wij zijn als palingrokerij aangesloten bij het Eel Stewardship Fund. Wij streven als palingrokerij naar een gezonde palingstand in binnen- en buitenland en zijn daarom aangesloten bij Dupan(ESF).
Tussen 1980 en 2010 is de hoeveelheid paling in Nederland enigzins afgenomen. Oorzaken hiervan zijn: Het afsluiten van de kusten, vervuiling, stroperij, teveel natuurlijke vijanden en overbevissing.
In 2010 hebben Nederlandse kwekers, handelaren en beroepsvissers de handen ineengeslagen om de palingstand te verbeteren. Vandaag de dag is de visserij op paling met meer dan 70% teruggebracht en is de handel gereguleerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat een duurzame palingsector haalbaar en betaalbaar is.
Stichting DUPAN maakt zich sterk om te komen tot een volledig duurzame palingsector.
Als vertegenwoordiger van de palingsector neemt DUPAN haar verantwoordelijkheid door een substantiële bijdrage te leveren aan de realisatie van het Nederlands Aalherstelplan. DUPAN streeft echter naar een hoger ambitieniveau dan aangegeven in dit officiële Aalplan van de overheid. Om nog meer te kunnen doen om de paling te helpen, neemt DUPAN deel aan het palingfonds: Het Eel Stewardship Fund.
Het Eel Stewardship Fund investeert in o.a.:
• Herbevolken van Nederlandse binnenwateren met miljoenen jonge palingen.
• Het opvangen van volwassen, geslachtsrijpe palingen voor schadelijke pompen en waterkrachtcentrales om deze zo veilig en onbeschadigd over de dijken te helpen waarna ze de reis naar de geboortegrond kunnen voltooien.
• Onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek als basis voor gefundeerd beleid, dat is gericht op een blijvend herstel van de palingstand in de Nederlandse wateren.
• De certificering en invoering van diervriendelijker vangst-, kweek-, en verwerkingsmethoden.
• Volledige, gecertificeerde traceerbaarheid van de gehele keten in Europa.