Gekookte mosselen

  • Boodschappenlijst

    (Hoofdgerecht 4 personen)

    Boodschappenlijst

    2 zakken mosselen (per persoon 1 kg)
    2 uien in ringen gesneden
    2 preien in ringen gesneden
    1 grote winterwortel in plakjes gesneden
    een paar takjes selderie
    een scheut droge witte wijn, bier of water
    ( u kunt ook een zakje soepgroente nemen i.p.v. de losse groente)

  • Bereiding

    Bereiding

    De mosselen eerst goed spoelen in een bak met wat zout.
    Even goed doorroeren zodat ze het laatste zand kunnen uitspugen.
    Het meest gegeten mosselgerecht ziet er als volgt uit.
    In een pan worden de mosselen samen met de groentes gekookt.
    Neem hiervoor een zo dun mogelijke pan en gebruik de grootste hittebron van uw kooktoestel.
    Gebruik een grote pan en vul deze tot de helft. Leg de groentes onderin de pan en daarop de mosselen.
    Strooi er peper over, deksel op de pan en als het kokende vocht opkomt even de deksel oplichten (dat kan wel drie keer nodig zijn).
    Als alle mosselschelpen openstaan, zijn de mosselen gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
    Eventueel dichtgebleven schelpen verwijderen en de maaltijd is gereed. De pan hoeft niet afgegoten te worden.
    Tijdens het eten van de mosselmaaltijd verdient het aanbeveling de pan af en toe om te schudden, zodat de mosselen door het kookvocht lekker sappig blijven.

    !!! Het is belangrijk dat het kookproces snel verloopt.

    Een sterke hittebron is dus noodzakelijk. Een pan met een dunne bodem zorgt er ook voor dat de inhoud van de pan snel op temperatuur komt. Als alternatief kunt u de pan met een bodempje wijn, bier of water eerst verhitten om vervolgens de groentes en de mosselen toe te voegen.

    Serveer er diversen soorten sausjes bij, stokbrood en/of patat-frites.



  • << Vorige pagina