Verse mosselen,`n ware traktatie

 • Boodschappenlijst

  Verse mosselen,`n ware traktatie

 • Bereiding

  Verse mosselen, ze zijn er weer!!!!

  Mosselen zijn rijk aan hoogwaardige voedingstoffen, zoals mineralen, vitaminen A, B, C, D en vooral eiwitten.
  Verder bevatten ze nauwelijks vet, dit vet is overigens rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren, die cholesterolverlagend werken.
  Op zich bevatten mosselen zelf ook cholesterol.
  Vroeger werd daarom geadviseerd niet te vaak mosselen te eten. Recente studies hebben dit advies echter achterhaald.
  Moderne meetmethoden laten zien dat het cholesterolgehalte aanmerkelijk lager ligt dan vroeger werd verondersteld.
  Een dagelijkse consumptie van 300 gram mosselen leidt niet tot een verhoging van het cholesterolgehalte in het menselijk bloed.

  Het schoonmaken van mosselen

  Mosselen die u vers in de winkel koopt zijn zandvrij en ontdaan van hun byssusdraden (baard). De mosselen hoeven slechts goed gespoeld te worden om uitwendig schoon te zijn.
  Verwijder de kapotte mosselen. De mosselen die openstaan moeten extra nagelopen worden.
  Openstaande mosselen hoeven niet per definitie weggegooid te worden. Houd de open mosselen met de bolle kant even onder de koude waterstraal, tik even tegen de schelp. Sluit de mossel zich, dan is hij nog vers en geschikt voor consumptie. De mosselen die open blijven, moet u weggooien.

  Het bewaren van mosselen

  Bewaar verse mosselen in de groentela van uw koelkast. Leg ze op een treefje (een omgekeerd diep bord kan ook), zodat ze niet in hun eigen vocht komen te liggen. Koop de mosselen bij voorkeur op de dag van bereiding. Hoe verser, hoe lekkerder. Tip: organiseert u een mosselmaaltijd voor meerdere personen, bestel dan de mosselen van te voren.

  !!! Bewaar de mosselen nooit in een bak met water. De mossel is immers een schelpdier dat in zout water leeft, in zoetwater houdt hij het niet lang uit.

  Mosselen over?

  Mosselen zijn heel voedzaam, zodat het vaak voorkomt dat `de ogen groter zijn dan de maag`. Kortom, u houdt over. Weggooien is zonde.
  Dus kunt u ze beter (gekookt) bewaren in de koelkast en binnen enkele dagen verwerken in een voorgerecht of borrelhapje. U kunt ze ook invriezen en later verwerken in een recept. • << Vorige pagina